Płatki Jaglane.
Płatki jaglane wytwarza się z prosa. Otrzymuje się je poprzez zgniatanie ziaren zboża.
Jak wszystkie płatki zbożowe, płatki jaglane są doskonałym źródłem witamin z grupy B, ich atutem jest również brak glutenu – zarówno osoby z celiakią, jak i nietolerancją problematycznego białka mogą więc śmiało korzystać z wartościowych zbożowych węglowodanów.
Płatki jaglane mniej bogate są w błonnik, ale są dobrym źródłem białka i to w ciekawym składzie aminokwasów – przede wszystkim leucyny, izoleucyny, waliny, fenyloalaniny oraz argininy. Na uwagę zasługuje również zawartość minerałów, a zwłaszcza cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Płatki jaglane zawierają duże ilości kwasu krzemowego.
| ROZMIESZCZENIE NA PALECIE | ||||||
| Gramatura | Ilość sztuk w kartonie |
Ilość kartonów na warstwie |
Ilość kartonów na palecie |
Waga netto | Waga brutto | Waga brutto z paletą 120×90 |
| 400 gram | 2×4=8 szt | 12 szt | 96 szt | 422,4 kg | 453,2 kg | 480,2 kg |
| 500 gram | 2×4=8 szt | 12 szt | 96 szt | 528 kg | 558,8 kg | 585,8 kg |

