Ryż Biały Długoziarnisty.
Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu. Podczas procesu tzw. „polerowania” pozbawiony jest łupiny, otrębów i zarodka. Ryż biały jest uboższy w składniki odżywcze, ale za to cechuje się dłuższym okresem przydatności, delikatnym smakiem i ma krótki czas gotowania 10-15 min.
Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.
Ryż długoziarnisty charakteryzuje się wąskimi ziarnami, które mierzą ok. 7 mm. Po ugotowaniu nie skleja się – jest sypki. Ryż długoziarnisty jest składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek, deserów oraz zup.
| ROZMIESZCZENIE NA PALECIE | ||||||
| Gramatura | Ilość sztuk w kartonie |
Ilość kartonów na warstwie |
Ilość kartonów na palecie |
Waga netto | Waga brutto | Waga brutto z paletą euro |
| 400 gram | 2×5=10 szt | 12 szt | 144 szt | 576 kg | 614 kg | 639 kg |
| 500 gram | 2×5=10 szt | 12 szt | 144 szt | 720 kg | 758 kg | 783 kg |
| 1000 gram | 2×4=8 szt | 8 szt | 88 szt | 704 kg | 731,8 kg | 756,8 kg |
| ROZMIESZCZENIE NA PALECIE | ||||||
| Gramatura | Ilość sztuk w kartonie |
Ilość kartonów na warstwie |
Ilość kartonów na palecie |
Waga netto | Waga brutto | Waga brutto z paletą euro |
| 400 gram | 1×5=5 szt | 24 szt | 288 szt | 576 kg | 635,6 kg | 660,6 kg |
| 500 gram | 1×5=5 szt | 24 szt | 288 szt | 720 kg | 779,6 kg | 804,6 kg |

