Ryż Biały Okrągły.






Ryż biały okrągły to jeden z kilku rodzajów ryżu. Powstaje podczas procesu tzw. „polerowania” pozbawiony jest łupiny, otrębów i zarodka. Ryż biały jest uboższy w składniki odżywcze, ale za to cechuje się dłuższym okresem przydatności, delikatnym smakiem i ma krótki czas gotowania 10-15 min.
Największymi producentami tego zboża są: Chiny, Indie i Indonezja.
Ryż okrągły to ziarna o długość ok. 5 mm i są okrągłe. Dzięki dużej ilości amylopektyny po ugotowaniu ziarna sklejają się. Stosowany do dań typu rizotto, gołąbków.

ROZMIESZCZENIE NA PALECIE
Gramatura Ilość sztuk
w kartonie
Ilość
kartonów
na warstwie
Ilość
kartonów
na palecie
Waga netto Waga brutto Waga brutto
z paletą euro
400 gram 2×5=10 szt 12 szt 144 szt 576 kg 614 kg 639 kg
500 gram 2×5=10 szt 12 szt 144 szt 720 kg 758 kg 783 kg
1000 gram 2×4=8 szt 8 szt 88 szt 704 kg 731,8 kg 756,8 kg
ROZMIESZCZENIE NA PALECIE
Gramatura Ilość sztuk
w kartonie
Ilość
kartonów
na warstwie
Ilość
kartonów
na palecie
Waga netto Waga brutto Waga brutto
z paletą euro
400 gram 1×5=5 szt 24 szt 288 szt 576 kg 635,6 kg 660,6 kg
500 gram 1×5=5 szt 24 szt 288 szt 720 kg 779,6 kg 804,6 kg